Week het brood 8 minuten in enkele eetlepels warm water en knijp het
uit.
Hak de eendelever fijn of pureer hem.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Meng in een schaal de fijngehakte lever, de ui, de knoflook, het
losgeklopte ei, de fijngemalen kruiden en de nootmuskaat goed door het
geweekte brood.
Giet de armagnac erover en schep alles opnieuw door elkaar.
Laat het mengsel een uurtje staan.
Was de eend van binnen en van buiten en dep hem met keukenpapier
droog.
Strooi zout en peper in de buikholte en vul de eend met de puree.
Naai de buikholte met keukengaren dicht en laat de eend in de braadslede
in de op 250°C voorverwarmde oven in ± 2 uur goudbruin en gaar
worden.
Draai de eend na een uur om en bedruip hem tijdens het braden af en toe
met wat water.
Neem de eend uit de braadslede en leg hem op een warme schaal.
Maak de jus met een scheutje water af en giet haar in een juskom.
Lekker met kleine, in boter gefruite uitjes en witbrood.
Ganze,- eende-, kalfslever
gebakken:
Snijd de lever in niet te dunne plakken, strooi er wat peper op en wentel
de plakken in bloem.
Bak de lever op zacht vuur in heet vet.
Voeg op het bord zout toe, anders wordt de lever hard.
gepaneerd:
Haal de lever eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en dan door
paneermeel.
Bak de lever zoals hierboven aangegeven.
Aardappelpuree en een sla van komkommers zijn er lekker bij.
Ganze- of eendelever op verschillene manieren:
Leg in een passende pan een stuk gekookte ganzen-, kippen- of eendenvlees.
Leg daarop een grote hele lever, overgiet die met iets gezouten melk en
laat dit 6-7 uur staan.
Smoor het geheel vervolgens met het deksel op de pan tot de melk is
verdampt.
Neem het deksel eraf en braad de lever aan beide kanten een paar minuten
in vet.
of:
Stoof de lever met truffels en 1-2 in de lever gestoken kruidnagels in
bouillon tot de bouillon is verdampt.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |